Ψητό κουνουπίδι με σάλτσα αμυγδάλου



Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1 ολόκληρο μέτριο κουνουπίδι
  •  1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  •  3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  •  1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα
  •  3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  •  1 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
  •  1 κ.γ. κουρκουμά
  •  1 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  αλάτι & πιπέρι

.


Εκτέλεση
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κουνουπίδι και αφαιρούμε τα φύλλα του

2. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό, τον κουρκουμά, και μόλις πάρει μία βράση βυθίζουμε ολόκληρο το κουνουπίδι και το βράζουμε για 10 λεπτά.

3.Αφαιρούμε το κουνουπίδι από τον ζωμό, το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Αφήνουμε τον ζωμό στην άκρη. 

4.Αλατοπιπερώνουμε το κουνουπίδι, παίρνουμε λίγο από τον ζωμό (1/2 κούπα) και τον βάζουμε στο σκεύος, ρίχνοντας και το θυμάρι και το σκόρδο.

5.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Τα πρώτα 10 λεπτά σκεπασμένο με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και άλλα 30 λεπτά χωρίς σκέπασμα. 

6. Σε βαθύ μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο αμυγδάλου, προσθέτουμε το αλεύρι, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα για λίγα λεπτά και προσθέτουμε σιγά σιγά 500 ml από τον ζωμό. 

7.  Συνεχίζουμε μέχρι να πάρουμε μια παχύρευστη σάλτσα. Βγάζουμε το κουνουπίδι από τον φούρνο και περιχύνουμε με την σάλτσα αμυγδάλου.

Η συνταγή είναι από το instagram του κ. Μάνου Δημητρούλη https://www.instagram.com/p/CYo5-ZQIwH9/

Σχόλια