Υλικά
- 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
- 1 αγγούρι λεπτό (με τη φλούδα του)
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
- λίγα φύλλα άνυδρη αντράκλα -γλιστρίδα
- 2 κ.σ κάπαρη ψιλή λίγα καπαρόφυλλα-καπαροκορφές
- 6-8 ελιές
- 1/3 φλ. αγουρέλαιο
- 1 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 μικρή ζουμερή ντομάτα
- 1 κ.γλ. ρίγανη ή θρούμπι
- ανθός αλατιού
- 1 κομμάτι τυρί φέτα
- 120-150 γραµ. φρέσκο ζυμωτό ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Για την χωριάτικη σαλάτα διαλέγουμε πάντα υλικά εποχής. Ντομάτες ώριμες και σφιχτές, αγγούρια λεπτά χωρίς σπόρους με την πράσινη φλούδα τους.
- Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες. Κρατάμε όλα τα ζουμιά της ντομάτας σε ένα μπολ.
- Κόβουμε το αγγούρι με την φλούδα του σε λεπτές φέτες.
- Καθαρίζουμε την πιπεριά από σπόρους και μεμβράνες στο εσωτερικό της και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη χωριάτικη σαλάτα.
- Προσθέτουμε την άνυδρη αντράκλα-γλυστρίδα και τις ελιές.
- Προσθέτουμε κάπαρη ψιλή και τις ξυδάτες καπαροκορφές.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατίζουμε ελαφρά κι ανακατεύουμε τα λαχανικά να αρχίσουν να μαρινάρονται.
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα ζουμιά από τις ντομάτες που κόψαμε, κόβουμε στη μέση την ζουμερή μικρή ντομάτα και την ζουλάμε να πάρουνε όλους τους χυμούς της μέσα στο μπολ.
- Προσθέτουμε ανθό αλατιού λίγη ρίγανη και το ξύδι.
- Με ένα πιρούνι ή με μικρό σύρμα ανάδευσης, ανακατεύουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε το αγουρέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν τα υλικά.
- Βάζουμε τη φέτα σε κομμάτια ακανόνιστα πάνω στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδόξυδο ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε την κορυφαία χωριάτικη σαλάτα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Η συνταγή είναι από το site της κ. Αργυρώς Μπαρμπαρήγου, https://www.argiro.gr/recipe/choriatiki-salata/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου