Χωριάτικη σαλάτα


 

Υλικά

  • 2 ώριμες και σφιχτές ντομάτες 
  • 1 αγγούρι λεπτό (με τη φλούδα του) 
  • 1 πράσινη πιπεριά 
  • 1 μέτριο κόκκινο ξερό κρεμμύδι 
  • λίγα φύλλα άνυδρη αντράκλα -γλιστρίδα 
  • 2 κ.σ κάπαρη ψιλή λίγα καπαρόφυλλα-καπαροκορφές 
  • 6-8 ελιές 
  • 1/3 φλ. αγουρέλαιο 
  • 1 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί 
  • 1 μικρή ζουμερή ντομάτα 
  • 1 κ.γλ. ρίγανη ή θρούμπι 
  • ανθός αλατιού 
  • 1 κομμάτι τυρί φέτα 
  • 120-150 γραµ. φρέσκο ζυμωτό ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση 

  1. Για την χωριάτικη σαλάτα διαλέγουμε πάντα υλικά εποχής. Ντομάτες ώριμες και σφιχτές, αγγούρια λεπτά χωρίς σπόρους με την πράσινη φλούδα τους.
  2.  Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε.
  3.  Κόβουμε τη ντομάτα σε φέτες. Κρατάμε όλα τα ζουμιά της ντομάτας σε ένα μπολ. 
  4. Κόβουμε το αγγούρι με την φλούδα του σε λεπτές φέτες. 
  5. Καθαρίζουμε την πιπεριά από σπόρους και μεμβράνες στο εσωτερικό της και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  6.  Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στη σαλατιέρα με τη χωριάτικη σαλάτα. 
  7. Προσθέτουμε την άνυδρη αντράκλα-γλυστρίδα και τις ελιές. 
  8. Προσθέτουμε κάπαρη ψιλή και τις ξυδάτες καπαροκορφές. 
  9. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλατίζουμε ελαφρά κι ανακατεύουμε τα λαχανικά να αρχίσουν να μαρινάρονται.
  10.  Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα ζουμιά από τις ντομάτες που κόψαμε, κόβουμε στη μέση την ζουμερή μικρή ντομάτα και την ζουλάμε να πάρουνε όλους τους χυμούς της μέσα στο μπολ.
  11. Προσθέτουμε ανθό αλατιού λίγη ρίγανη και το ξύδι. 
  12. Με ένα πιρούνι ή με μικρό σύρμα ανάδευσης, ανακατεύουμε τα υλικά. 
  13. Προσθέτουμε το αγουρέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν τα υλικά.
  14.  Βάζουμε τη φέτα σε κομμάτια ακανόνιστα πάνω στη σαλάτα, περιχύνουμε με το λαδόξυδο ντομάτας και ανακατεύουμε. 
  15. Σερβίρουμε την κορυφαία χωριάτικη σαλάτα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.

Η συνταγή είναι από το site της κ. Αργυρώς Μπαρμπαρήγου, https://www.argiro.gr/recipe/choriatiki-salata/

Σχόλια