Υλικά
- 1 -1 ½ κιλό χταπόδι
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 1 φινόκιο, κομμένο σε φέτες
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- 1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.σ. κόκκους πιπεριού
- Ελαιόλαδο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 20 ml χυμό λεμόνι
- 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το φινόκιο, το σέλερι, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι.
- Τοποθετούμε το χταπόδι πάνω από τα λαχανικά, στο οποίο έχουμε ξεχωρίσει τα πλοκάμια και το κεφάλι απλώνοντας το ομοιόμορφα.
- Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
- Ελέγχουμε με το μαχαίρι μετά τη 1 ώρα να δούμε αν είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Για το λαδολέμονο: Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι, τη ρίγανη και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Περνάμε τα πλοκάμια σε ξυλάκια για σουβλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε λίγο λάδι και ψήνουμε τα πλοκάμια για 2 με 3 λεπτά.
- Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με λαδολέμονο.
Η συνταγή είναι του κ. Τσούλη Γιώργου, https://www.giorgostsoulis.com/syntages/psaria-thalassina/xtapodi-psito-me-ladolemono
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου