Για τα σταφιδόψωμα
- 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 100ml. χλιαρό νερό
- 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 40 γρ. ταχίνι
- 100ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 70ml φυτικό λάδι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- Ελάχιστη κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 100 γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το γλάσο
- 50 γρ. ταχίνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ένα μπωλ με νερό για 30’.
- Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μπωλ σε ζεστό σημείο για 10’.
- Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το φυτικό λάδι με το Μακεδονικό ταχίνι.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το χυμό, το προζύμι και τα μπαχαρικά, ζυμώνουμε για 10’, μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’.
- Κατόπιν ανοίγουμε σε ορθογώνιο χοντρό φύλλο, προσθέτουμε τις σταφίδες, ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
- Κλείνουμε σε ρολό και χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 ρολάκια, τοποθετούμε τα ρολάκια σε ευρύχωρο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και το αφήνουμε για 20’ σε ζεστό σημείο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 25-30’.
- Αναμειγνύουμε τα υλικά για το γλάσο και περιχύνουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από το https://funkycook.gr/afrata-stafidopsoma-me-makedoniko-tahini/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου